Från öppna kontorslandskap till flex- och hemmakontor

Går du till kontoret för att få någonting gjort, eller går du hem från kontoret för att kunna jobba? Frågan kan tyckas märklig och svaret borde ju vara självklart. Men i takt med att de öppna kontorslandskapen breder ut sig ökar även andelen människor som upplever att de arbetar mindre effektivt när de är på jobbet.

Det öppna kontorslandskapet har en relativt lång historia och uppkom i början av förra seklet i samband med att nya byggtekniker skapade möjligheter att konstruera stora öppna ytor utan skiljeväggar. Dessutom fanns en idé om att ett öppet kontor även skulle vara mer demokratiskt och bidra till mindre hierarkier på arbetsplatsen. En god tanke som tyvärr inte fallit väl ut i verkligheten.

Ett av problemen med ett öppet kontor är att det inger en falsk känsla av att alla är tillgängliga, hela tiden. Det här skapar ofta problem, framförallt för personer som har svårt att stänga ute omgivningen.

Andrej Rosén som arbetar med marknadsföring i Stockholm och ser både för- och nackdelar med öppna kontorslandskap.

  • Det kan ta mig upp till 20 minuter att hitta tillbaka till mitt fokus efter varje gång någon kommit fram till mig för att ställa en enkel fråga. Det är ganska frustrerande, men samtidigt finns det ju något socialt och trevligt med det där, och jag vet inte om jag skulle trivas så bra på ett ställe där alla sitter inlåsta på sina egna kontor.
Mer och mer forskning visar att de öppna kontorsladskapen har en kontraproduktiv effekt på arbetet. De anställda blir lätt störda, och förmågan att arbeta effektivt minskar.

Utöver problem med förlorad fokus påverkar även den höga ljudvolymen stressnivåerna hos medarbetarna. En studie som utfördes av psykologerna Gary Evans och Dana Johnson på Cornell University visade att de kontorsarbetare som exponerats för typiskt kontorsbuller i över tre timmar hade en klart förhöjd nivå av adrenalin i kroppen. Adrenalin är det hormon som aktiverar kroppens ”kämpa eller fly”-reflex, en sorts uråldrig försvarsmekanism som normalt aktiveras vid stark rädsla, eller när man utsätts för fara.

  • Vissa dagar kan jag vara helt utpumpad, trots att det känns som att man inte fått någonting gjort alls. Då brukar jag sitta några timmar hemma för att ta igen den tid jag förlorat under dagen, säger Andrej.

Frågan som allt fler ställer sig är om det verkligen passar alla att gå till ett kontor varje dag för att kunna jobba på ett bra sätt. Kanske skulle du kunna vara mer effektiv om du fick möjligheten att jobba där du känner dig som mest bekväm, och inte riskerar att bli störd hela tiden?

I en Amerikansk undersökning från 2005 upptäckte forskarna att de medarbetare som gavs möjligheten att själva bestämma över sin egen arbetsmiljö, t.ex. justera belysningen, eller välja på vilket sätt de skulle genomföra möten, upplevde en starkare sammanhållning och var mycket mer nöjda med sin arbetsplats. I de fall där arbetarna tvärtom hade små, eller inga möjligheter alls att påverka sin miljö, rasade arbetsmoralen till ett minimum.

Att helt utesluta kontoret som arbetsplats kan kanske upplevas som en drastisk lösning för många, inte minst arbetsgivare, men det finns bra alternativ. Den senaste trenden är det mobila kontoret, en sorts medelväg där du fortfarande går till ett kontor, men utan att ha en bestämd plats varifrån du måste arbeta. Du har din egen utrustning, dator eller surfplatta, som du förfogar över och skapar din egen kontorsplats där det för stunden passar dig bäst.

Det här ger dig möjligheten att till mycket stor del anpassa din arbetsmiljö beroende på dina arbetsuppgifter från ena dagen till den andra. Om du behöver kunna lägga full fokus på en specifik uppgift är det bara att plocka med dig din arbetsstation till ett tyst rum. Behöver däremot bolla idéer och få inspiration från dina medarbetare placerar du dig i ett gemensamt utrymme.

Intresset för det mobila kontoret ökar hela tiden och allt fler arbetsgivare lockar med det mobila kontoret som ett argument för att attrahera nya talanger.

Detta sätt att arbeta kräver dock att kontoret är tillräckligt stort för att tillhandahålla tysta rum, naturliga samlingspunkter och även utrymmen där man kan väsnas utan att störa andra.

För de som kan utföra mycket av sitt arbete på sin dator, men inte har tillgång till ett flexibelt kontor är alternativet att helt enkelt arbeta från hemmet. Förutom de sociala aspekterna av en arbetsplats finns alla möjligheter att utföra ditt arbete på ett bra sätt från köksbordet.

Andrej har valt att jobba vissa dagar i veckan från sitt hem i Älvsjö.

  • Jag insåg efter ett tag att jag förmodligen skulle jobba lika bra, eller till och med bättre, hemifrån. Och för mig har det varit en stor befrielse faktiskt, jag är mycket mer effektiv idag, både när jag jobbar hemifrån och de dagar jag är på kontoret. Jag har fått möjligheten att bestämma mer över min egen tid. Det underlättar jättemycket för mig i vardagen, som att hämta på dagis, eller göra andra ärenden som jag inte kan göras på vanlig arbetstid.

Att jobba hemifrån ställer däremot andra krav eftersom det även i hemmet finns saker som stjäl din uppmärksamhet. Det är lätt att distraheras av vardagliga sysslor som städning eller annat som egentligen inte behöver göras under arbetstid. Andrej, som numer är rutinerad hemmaarbetare har några trix han tar till.

  • För mig handlar det om att ta bort sådant som jag vet kan distrahera mig och hålla på rutiner. I början märkte jag att jag hade svårt att komma igång på morgonen, och jag satt gärna och lästa tidningen lite extra lång tid bara för att jag kunde. Eller så hamnade jag framför morgonnyheterna på tv. Efter ett tag insåg jag att det inte skulle fungera, så jag började med att hålla stenhårt på mina vanliga morgonrutiner, som om jag hade varit på väg till kontoret:Duscha, ta de kläder jag skulle haft i vanliga fall, slänga i mig frukost, borsta tänderna och mentalt springa till bussen (skratt).

Jobbar du hemifrån ibland? Även i hemmet finns saker som kan distrahera dig i ditt arbete. Läs vår artikel om hur du jobbar mer effektivt från hemmet. Har du funderat på om det skulle passa dig att jobba från hemmet, gör vårt enkla test här: Snabbtest – arbeta på kontoret eller hemma?

FacebookTwitterGoogleLinkedInEmail

Senast besökta

Du har inte besökt några produkter.

Här visas dina senast besökta produkter.

loadingLaddar…
Staples levererar till både företag och privatpersoner. Priserna visas exkl. moms.