Jobba hemifrån – 9 tips som gör dig mer effektiv

Fler och fler upptäcker fördelarna med att jobba hemifrån. Du slipper pendla till kontoret och vanligtvis får du säkert mer gjort hemma än vad du får på kontoret. Men ibland fungerar det bara inte. Mot slutet av dagen inser du att du endast hunnit med hälften av vad du hade tänkt dig, och en bekant känsla av stress lägger sig som en klump i magen. Vad hände egentligen?

Det är lätt att bli distraherad när man jobbar hemifrån, det finns många vardagliga måsten som pockar på din uppmärksamhet. Det kan vara förödande för din arbetsinsats, vilket ju var motsatsen till vad du hade tänkt dig från början.

Vill du få tid över för annat än jobb? Det finns några saker du kan tänka på som garanterat kommer att hjälpa dig att jobba mer effektivt. Här nedan kan du läsa våra 9 bästa råd - och dessutom bjuder vi på några tips om vilka prylar som du bara måste ha i ditt hemmakontor:

 1. Upp och hoppa!
  Genomför din morgonrutin som om det vore vilken morgon som helst. Ställ klockan på samma tid som vanligt, duscha och sätt på dig de kläder som du normalt skulle haft på kontoret. Det handlar om att försätta dig själv i ett ”jobbtillstånd”. Om du normalt har på dig kostym och slips på kontoret så finns det goda skäl att även ha på sig det när du jobbar hemma. Att jobba i mjukisbyxor och morgontofflor är inte en så bra idé, tyvärr.
 2. Ta dig till “jobbet”.
  Du behöver övertyga din kropp och hjärna om att du faktiskt ska arbeta, trots att du är hemma. Prova att ta en liten promenad innan du sätter igång. Det ger dig lite distans till hemmet och skapar känslan av att du faktiskt är på väg till jobbet. Fysisk aktivitet ökar dessutom din kreativitet, effektivitet och koncentrationsförmåga, vilket ju även är en trevlig bonus.
 3. Muta in ditt eget territorium
  En hemmakatt behöver ett eget revir. Se till att skapa en yta eller ett område som endast är till för dig och ditt arbete. Din arbetsyta är helig mark och får aldrig, under några som helst omständigheter beträdas av vardagsföremål. Utsätt dig aldrig för risken att bli lockad att ta tag i hushållsysslor. Räkningar, tvättider eller lappar om föräldramöte äga ej tillträde på din arbetsyta.
 4. Ordning och reda, pengar på fredag
  Planera din arbetsdag. Gör listor över dina arbetsuppgifter, det ger dig struktur och ordning. Prova att ha tre olika listor till hands: En lista med sådant du måste få gjort idag, en lista för sådant som vore bra om du hinner med, och sist men inte minst en lista med sådant du skulle kunna göra senare. Om du gör det här så har du alltid koll på vad du ska göra. Skulle du hinna färdigt med alla uppgifter innan dagens slut så vet du alltid vad du kan göra härnäst.
 5. Rutiner, rutiner, rutiner
  Håll stenhårt på dina vanliga arbetsrutiner. Dela in dagen i arbetspass, precis som du brukar göra på kontoret. Om du normalt brukar gå på lunch kl. 12:00, gör det även idag. Brukar ni ha tre-fika på kontoret? Då gäller det även för dig när du jobbar hemifrån.
 6. Att jobba hemifrån är en materialsport
  Se över din utrustning. Det finns några saker som ett hemmakontor helt enkelt inte klara dig utan. Här listar vi ett urval av prylar du bara måste ha:
 7. Du måste ha näring för att orka
  Ät och drick ordentligt under dagen. Bara för att du är hemma finns ingen anledning att ta äta eller dricka sämre än normalt. Ta dina raster och se till att få i dig tillräckligt med vätska.
 8. Gå hem.
  När arbetsdagen är slut, börja med att skriv en lista över vad du ska göra nästkommande dag, Gör sedan som du brukar göra när du är på kontoret: stäng ner alla apparater, städa upp utrymmet, gå ifrån jobbet och tänk inte på det mer.
 9. Sluta jobba!
  När arbetsdagen är slut så är den slut. Arbeta inte mer den dagen. Om du skulle komma på någonting du måste göra, skriv ner det på din att-göra-lista, men gå inte tillbaka till “arbetsplatsen”.

FacebookTwitterGoogleLinkedInEmail

Senast besökta

Du har inte besökt några produkter.

Här visas dina senast besökta produkter.

loadingLaddar…
Staples levererar till både företag och privatpersoner. Priserna visas exkl. moms.