Är skyddsmasker effektiva? 5 intressanta fakta som du definitivt borde veta
Specialmaterial

Är skyddsmasker effektiva? 5 intressanta fakta som du definitivt borde veta

En av de enklaste och billigaste åtgärderna som rekommenderas av WHO för att skydda oss mot coronavirus är att bära skyddande ansiktsmasker. Tack vare dem behöver du inte le på en dålig dag eller oroa dig för att du åt mycket vitlök dagen innan. Men allvarligt, är skyddsmasker effektiva? Här är 5 intressanta fakta som du definitivt borde veta.

  1. Tyg ansiktsmasker är ineffektiva?

Vissa människor hävdar att ansiktsmasker av tyg är värdelösa och att köpa dem är bara slöseri med pengar. Enligt WHO kan de användas men det finns många saker att kontrollera innan köpet.

Först och främst bör den vara gjord av tre lager – det inre av absorberande material, mellanlagret av icke-vävt icke-absorberande material (t.ex. polypropen) och det yttre av icke-absorberande material (t.ex. polyester).

För det andra är det viktigt att hitta den bästa formen för dig eftersom den ska passa perfekt till din näsa, haka och kinder, annars kan luft och droppar fortfarande läcka genom maskens kanter.

Sist men inte minst bör vi alltid kontrollera om butiken tillhandahåller masker som uppfyller de nationella kraven. Undvik att köpa masker med ventiler eftersom de läcker ut ofiltrerad andningsluft. Och slutligen tvätta den med varmt vatten (minst 60 grader Celsius) eller koka den i en minut.

  1. Ansiktsmasker med filter sparar pengar

Som viss forskning har visat, ger skyddande ansiktsmasker med färre än tre lager, oss bara skydd mot 10-20% av partiklarna. Det är fortfarande bättre än ingen mask alls, men det finns ett alternativ som ger dig extra skydd – ansiktsmasker med filter.

Dessa kan inkludera andningsskydd från N95 som bärs av läkare. Kostnaden för att använda dem är hög, eftersom du måste kassera dem och vad som är värre, vissa av dem är tillverkade i Kina (det är fortfarande svårt att köpa dem eftersom de mestadels är dedikerade till medarbetare), och de ger oss lägre skydd att de borde.

Det finns ett alternativ, som är en ansiktsmask med filter. Ansiktsmasken har en ficka, i vilken kolfiltret sätts in. Filtren kan vara återanvändbara eller engångsbruk. Vissa av ansiktsmaskerna har en effektivitet på 99% gällande blockering av partiklar. Och det är ett annat alternativ för återanvändbara ansiktsmasker som hjälper dig att minska mängden pengar som spenderas på koronavirusskyddet.

  1. Du kan inte bli koldioxid förgiftad med en mask

Många kritiker har hävdat att användande av ansiktsmasker kan bidra till CO2-förgiftning. Ändå försöker WHO att undanröja myten och bevisa att ansiktsmasker inte orsakar syrebrist.

  1. Masker orsakar kommunikationsproblem

Att ha på sig återanvändbara ansiktsmasker eller ansiktsmasker med filter, försvårar vår kommunikationen med andra människor eftersom vi inte helt kan se varandrar ansiktsuttryck. Har du funderat över varför människorna du passerar verkar så sura och ovänliga?

Det är också mer komplicerat att förstå någon som talar med sin mask på. Mumlande genom masken är anledningen till det. Så tala upp snälla, håll dig lugn och upprepa, upprepa, upprepa.

  1. Är du inte sjuk? Bär en mask ändå.

Ett stort antal människor som lider av koronaviruset saknar några symtom, men det betyder inte att de inte kommer att smitta dig med viruset. Numera är alla misstänksamma och vi bör vara riktigt försiktiga i kontakter med andra människor. Och kom ihåg, någon kan smitta dig, men du kan också smitta någon.

Använd alltid en mask när du är ute i offentligheten, till exempel när du handlar, reser med kollektivtrafik eller bara går ner på en trång gata. Glöm inte att också hålla avstånd trots att du har din ansiktimask på. Som du redan vet skyddar inte din ansiktsmask dig till 100%.