Bullet journaling för jobbet
Specialmaterial

Bullet journaling för jobbet

Om du fortfarande inte får ordning på ditt liv trots att du provat varenda smart anteckningsbok och kalender som finns, kan det vara dags att prova på bullet journaling. En bullet journal är ett planeringssystem som består av en enkel anteckningsbok som du fyller med att göra-listor, kalendrar, teckningar och allt annat du vill dokumentera. Du kan alltså lätt köpa en bullet journal i Sverige.

Det kan låta krångligt till en början, men en bullet journal är varken svår att sammanställa eller använda.

Vad är en bullet journal?" width=

Planeringsverktyget bullet journal skapades av designern Ryder Carroll, som utvecklade metoden efter att ha hjälpt en vän att planera sitt bröllop.

Checklistan utgör grunden för anteckningarna i en bullet journal. Idén bygger på att göra korta och tydliga anteckningar istället för att skriva långa meningar och att använda symboler för att prioritera varje punkt på listan. Kalendrar och målsättningar skrivs också ner i en bullet journal för att hålla koll på allt du har åstadkommit under en månad och se vad du behöver föra vidare.

Kan jag använda en bullet journal i jobbet?

När det kommer till att höja produktiviteten på jobbet kan en bullet journal vara till stor hjälp. Den gör det möjligt att på ett flexibelt sätt dokumentera vad som behöver göras och när det behöver göras och passar för många olika yrken.

Att skriva ner allt du behöver göra i prioritetsordning kan få dig att känna dig bättre förberedd. Det är också det perfekta målverktyget för uppföljning och utvärdering.

Om du vill pröva själv kan du följa vår bullet journaling-guide för nybörjare för att komma igång.

Här hittar du våra  nyheter, tips och tricks, plus 100kr rabatt! Här hittar du våra nyheter, tips och tricks, plus 100kr rabatt! Prenumerera

Vad behöver jag för att kunna börja med bullet journaling?

Anteckningsbok

Färgpennor

Överstrykningspennor

Linjal

Indexflikar

 

Om du vill vara ännu mer kreativ kan du testa att använda en kalligrafipenna eller färgade pennor för att smycka sidorna ytterligare – men det är inget krav.

 

Det finns några saker du måste tänka på när det kommer till din bullet journal. Först och främst behöver du strukturera upp dina sidor. Många tipsar om att börja med ett index för att göra det lättare att hitta dina anteckningar. Du kan också använda dig av indexflikar för att framhäva olika sektioner. Märk de första 2–4 sidorna med ”index” och fyll i efterhand." width=

Vad är en future log?

En av nyckeldelarna bakom en bullet journal är en så kallad ”future log”. Det är här du delar upp några sidor i en kalender och skriver ner saker som händer (som semestrar och andra händelser) och saker du skulle vilja göra (som dina mål och ambitioner) varje månad. Du kan dela upp det hela i sex eller 12 månader, beroende på vad du föredrar.

Du kan också välja att dela upp det per månad, vecka eller dag. Hur detaljrik du vill vara avgör du helt själv.

Vad är rapid logging?

”Rappid logging” kallas det när du snabbt skriver ner allt du vill få gjort under en dag. Du kan strukturera upp dina snabba anteckningar hur du vill, men det finns ett generellt tillvägagångssätt som fungerar bra:

  • Uppgifter anges med en bock
  • Händelser anges med cirklar
  • Anteckningar anges med tankstreck

När en uppgift är klar kan du ändra bocken till ett ”X”.

Därefter kan du kategorisera dina anteckningar med olika beteckningar för att sätta dem i ytterligare sammanhang. Pröva till exempel detta:

  • Sätt en stjärna vid prioriterade uppgifter
  • Sätt ett utropstecken för inspiration
  • Sätt ett öga framför sådant du vill sätta dig in i på ett djupare plan
" width=

Det här är bara några av de mest grundläggande sidorna du behöver, men du kan ta det ännu längre och ha särskilda sidor för allt möjligt, som till exempel:

  • Böcker du vill läsa
  • Kurser du vill gå
  • Att göra-listor för projekt

Vad är bullet journaling-överföring?

Överföring är nästa steg i våra tips för bullet journaling. Det är då du går igenom allt du har journalfört och alla uppgifter som fortfarande behöver utföras kan flyttas över till en annan månad eller strykas om de inte längre är relevanta.

Det finns många tips och råd kring hur man blir mer produktiv. Att använda en bullet journal är ett av dem. Du kan ha en separat journal för allt, eller en för hemmet och en för jobbet.