Varför det fortfarande är vettigt att använda riktig penna och papperskalender
Specialmaterial

Varför det fortfarande är vettigt att använda riktig penna och papperskalender

En papperskalender i bokformat var det självklara valet av organiseringsverktyg på kontoret i åratal, men teknikutvecklingen har lett till att de är svåra att hitta på arbetsplatserna idag. Självklart erbjuder digital informationslagring fler avancerade funktioner, men frågan är om det nödvändigtvis leder till bättre organisation?

Vi har tagit en titt på varför det kan vara fördelaktigt att skriva ner dina möten och deadlines i en fysisk dagbok, och på vilka nyckelområden pappersverktygen vinner över de digitala.

Bli personlig

När det gäller anteckningar och möten kan du skapa ditt eget personliga system. Det är bara du som behöver förstå dina snabbt nedklottrade anteckningar och du kan komma in i bra rutiner med din journalföring och hitta ett arbetssätt som är unikt för dig.

Det är privat

En papperskalender är personlig och innehåller information som bara du behöver veta. Den gamla regeln om att det är förbjudet att snoka i någon annans dagbok gäller fortfarande och du kan vara säker på att din kalender förblir privat, såvida det inte är ett absolut nödfall. Elektroniska kalendrar är å andra sidan ofta delade med andra, vilket såklart har sina fördelar när det är tid att boka möten, men det kan också kännas påträngande.

Det måste gå snabbt

Digitala kalendrar kan följa med dig och finnas tillgängliga var du än är. Trots det går det fortare att bläddra igenom sidorna i en papperskalender för att kolla upp ett datum, än det gör att låsa upp en smartphone och knappa sig fram i menyerna innan man till slut hittar rätt information.

Inget utrymme för fel

Det har hänt oss alla – vi har någon gång lagt vår tilltro till tekniken bara för att sedan upptäcka att jobb och kalenderdatum på något mystiskt sätt har raderats. Med en papperskalender, eller personlig planerare, skrivs allting ner utan risk för att spårlöst försvinna. Ur det perspektivet är den traditionella pennan och pappret mer pålitligt än dess digitala motsvarighet.

 

Tvinga ut idéer

Att skriva ner saker som händer dig är ett bra sätt att planera strategiskt. Idéer som skrivs ner på papper har förmågan att utvecklas på ett sätt som inte händer digitalt. Kreativiteten som utlöses av att skriva kan mynna ut i skisser och listor och du kan till och med trigga ditt undermedvetna att komma på ytterligare idéer genom att experimentera på pappret.

Visuellt nöje

De som använder pappersdagböcker och kalendrar skriver under på att det är något spännande och optimistiskt med att få en sprillans ny kalender att börja skriva i vid årets början – de rena, ovikta bladen är redo att fyllas med datum, idéer och viktiga anteckningar. Och dessa nyckeltankar och känslor finns sedan dokumenterade för framtiden då du kan blicka tillbaka och hänvisa till dem.

Om du använder en digital kalender eller en kalender tillverkad i papper har helt och hållet med personliga preferenser att göra. Det finns för- och nackdelar med båda metoderna och huruvida du föredrar att planera upp dina veckor på papper eller i molnet beror helt enkelt på vilka rutiner som fungerar för bäst för just dig.