Hur man designar sitt eget omslagspapper och paketetiketter
Kontorsinsipration

Hur man designar sitt eget omslagspapper och paketetiketter

Alla älskar att få presenter, oavsett om det är för att man fyller år, för att fira en årsdag eller för att man byter jobb. För den som ger bort presenten är det lite knivigare – förutom att välja ut en bra gåva, som i sig kan vara en tuff uppgift, är själva inslagningen också viktig.

 

Valet av omslagspapper och etiketter görs ofta i sista minuten, vilket lämnar ett urval av några klistermärken och rester av pappersrullar som ligger och samlar damm på kontoret. Men det finns en annan väg att gå, en väg som gör hela presenten mer personlig och som alla med tillgång till dator och skrivare kan ordna. Personligt designat omslagspapper och paketetiketter har blivit mer och mer populärt i Sverige, eftersom det adderar en känsla av att man ansträngt sig lite extra för att göra presenten unik.

 

Följ dessa steg som vi har tagit fram för att göra skapandet av ditt alldeles egna omslagspapper, och skapandet av dina helt unika paketetiketter, så enkelt som möjligt.

 

Hur man gör omslagspapper hemma

 

Steg 1: designa ditt egna omslagspapper genom att välja en bild eller en design som du har hittat på nätet.

Steg 2: välj lämplig pappersstorlek (A3/A4 beroende på presentens storlek och mönstret/bilden på pappret).

Steg 3: skriv ut mönstret/bilden.

Steg 4: klipp bort alla kanter och vita områden från pappret.

Steg 5: mät storleken på paketet och klipp det utskrivna omslagspappret så att det räcker runt hela föremålet.

 

Om du söker inspiration, varför inte prova att använda något av våra mönster? Vi har skapat tre olika som du kan välja mellan och som passar för alla storlekar.

SE-hex-line-mockup

Ladda ner.

SE-dots-mockup

Ladda ner.

SE-zigzag-mockup

Ladda ner.

SE-cane-mockup

Ladda ner.

Hur man skriver ut paketetiketter

Steg 1: välj den design du har hittat på nätet eller skapa din egen skiss med hjälp av modellverktyget i ditt dokument, och lägg till så många etiketter du behöver.

Steg 2: välj en passande papperstyp och pappersyta (tjockare papper/kort fungera ofta bäst).

Steg 3: välj vilken färg du vill ha på dina etiketter – antingen i dokumentet eller färgen på pappret/kortet.

Steg 4: lägg till passande text på paketetiketten (kan skrivas för hand på slutet).

Steg 5: kriv ut paketetiketterna.

Steg 6: klipp ut dina utskrivna paketetiketter.

 

Har du inte så mycket tid över? Halvera den genom att använda ett av våra mönster.

SE-hex-line-mockup

Ladda ner.

SE-dots-mockup

Ladda ner.

SE-zigzag-mockup

Ladda ner.

SE-cane-mockup

Ladda ner.

Vi har också svarat på ett antal vanliga frågor om att skapa egna paketetiketter och skriva ut eget omslagspapper, för att hjälpa dig att lyckas vid första försöket.

 

Vilket papper är bäst att använda?

När du ska skapa ditt egna omslagspapper bör du gå efter devisen att ju tunnare pappret är, desto bättre. Om det är tunt blir det nämligen lättare att vika snyggt runt paketets kanter. Om du ska skicka paketet med posten kan du dock göra ett undantag och välja ett lite tjockare papper för att skydda innehållet. För att kunna skapa dina egna paketetiketter krävs ett mycket tjockare papper för att försäkra dig om att de inte rivs sönder. Välj en blank yta för en glänsande och lite lyxigare känsla.

 

Behöver jag ändra mina skrivarinställningar?

Med största sannolikhet, nej – ditt omslagspapper kommer att skrivas ut som vilket dokument som helst. Om din skrivare kan hantera A3-storlekar är det förmodligen det bästa valet, men om den bara skriver ut A4 är det inget stort problem. Då behöver du bara sätta ihop flera papper för att skapa storleken du behöver. Kom också ihåg att ställa in din skrivare på högsta kvalitet för att göra din design rättvisa. Dubbelkolla om din skrivare har en kortinställning för paketetiketter. Om så är fallet kan kvaliteten på din utskrift bli bättre om du byter till den inställningen.

 

Hur får jag mina paketetiketter eller omslagspapper i perfekt storlek?

Ta bort alla marginaler så att ditt mönster eller bild når ända ut till kanten när du skriver ut dina egna paketetiketter eller omslagspapper. Sedan är det bara att börja slå in och skriva på. Så se till att du har sax och tejp till hands – och tänk på att det kan vara fint med ett band eller en rosett på paketet.

 

Det enda som återstår nu är att slå in paketet försiktigt, vika kanterna på pappret så att det blir snyggt, och vips har du en fint inslagen och personlig present, färdig att ge bort.

 

Känner du dig säker på hur du skriver ut ditt eget omslagspapper och hur du skapar dina egna paketetiketter? Se till att ha rätt papper till hands när du behöver det – köp upp dig på ett lager nu.