Överraskande bakteriehärdar på kontoret
Kontorsinsipration

Överraskande bakteriehärdar på kontoret

Det råder hög aktivitet på kontoret och det är ofta fyllt av rörelse och ljud från anställda som arbetar sig igenom dagens uppgifter. Med så mycket energi i luften kan det vara svårt att hålla efter städningen.

Om du inte städar kontoret regelbundet kommer bakterier och mikroorganismer att börja trivas bättre och du och dina kollegor hamnar i riskzonen för försämrad hälsa på arbetsplatsen. Att det genomsnittliga skrivbordet rymmer mer än 400 gånger så många bakterier som den genomsnittliga toaletten är information som tydligt visar hur viktigt det är att hålla rent på skrivbordet.

Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Musen och tangentbordet …

Många anställda tillbringar hela sina dagar framför datorn och en stor del föredrar att äta sin lunch på samma plats. En smutsig datormus och ett dammigt tangentbord kan hysa omkring 7 500 mikroorganismer, vilket betyder att en lunch vid skrivbordet kan göra mer skada än nytta. Rengör datorn och tangentbordet då och då.

Vare sig du är hemma eller på kontoret bör du dessutom alltid tvätta och torka dina händer innan du äter. Undersökningar har visat att personlig hygien och god handhygien efter toalettbesök och före maten kan minska sjukdomsrisken med så mycket som 50 %.

Antibakteriell tvål utgör en viktig del i kampen mot bakterierna, så se till att det finns tillräckligt av det tillgängligt i kontorets kök och toaletter.

Här hittar du våra  nyheter, tips och tricks, plus 100kr rabatt! Här hittar du våra nyheter, tips och tricks, plus 100kr rabatt! Prenumerera

Väskan …

Det är vanligt att man kommer in till kontoret på morgonen, lägger väskan på skrivbordet och börjar packa upp. Men har du tänkt på hur många bakterier som lurar på undersidan av din väska?

Väskan ställs ofta ner både utomhus på marken och på toalettgolv, så det är inte svårt att förstå varför just väskor samlar på sig så många bakterier. Förhoppningsvis får den här påminnelsen dig att tänka både en och två gånger innan du placerar väskan på skrivbordet igen.

Ha multirengöring, gärna något av de bästa rengöringsmedlen, och några trasor nära till hands så att du snabbt kan spraya och torka bort mikroorganismer och bakterier från ditt skrivbord.

Kontorets kylskåp …

Att komma till jobbet och direkt lägga in matlådan i kylskåpet är något som många anställda gör varje dag. Vad som ofta glöms bort – i dubbel bemärkelse – är att saker och ting ofta ligger kvar därinne lite för länge. Möglig yoghurt och något som en gång i tiden kan ha varit en smörgås kan ofta skymtas i kontorets kylskåp.

Enligt studier gjorda av Hassle.com innehåller genomsnittskylskåpet mer än 7 800 bakteriekolonier per kvadratcentimeter. Ett viktigt tips för att motverka trivseln hos bakterierna är att torka ur kylskåpet några gånger i veckan så att alla matrester försvinner. En starkare variant eller vanlig multirengöring är perfekt för ändamålet.

Det är också viktigt att torka av alla ytor som kommer i kontakt med mat och att ha diskmedel och städprylar framme så att alla kan hjälpa till att hålla rent.

Att hälsa på andra …

Det är trevligt att hälsa genom att ta i hand, oavsett om det är kunder eller vänner du träffar. Men faktum är att du löper större risk att sprida virus genom att skaka hand än genom att kyssas.

Här kan vi återigen poängtera vikten av god handhygien, men det är inte bara själva rengöringen som är det viktiga – du måste torka händerna också. Pappershanddukar behöver finnas tillgängligt på kontoret. De sägs ta bort bakterierna genom torkandet och dessutom föredrar över 60 % av Europas invånare att använda pappershanddukar framför handtorkar.

Trycka på hissknappen eller öppna en dörr …

Dörrhandtag, hissknappar och telefoner tenderar också att föra med sig en hel del mikroorganismer och bakterier. Det är alltså inte bara genom handskakningar som spridningen av sjukdomar pågår, utan i kontakt med alla möjliga gemensamma föremål.

När du rengör datorn kan det också vara värt att torka av telefoner och dörrhandtag i närheten. En multirengöring och en uppsättning trasor kan vara användbara i kampen mot mikroorganismerna och bakterierna. Följ de här snabba och enkla knepen för städning av kontoret, så är du och dina kollegor snart på rätt kurs mot ett renare kontor.