Hur återvinner jag mina bläckpatroner och tonerkassetter?
Köpguide

Hur återvinner jag mina bläckpatroner och tonerkassetter?

Trots att det har talats om det papperslösa kontoret nästan lika länge som datorerna har varit en del av vår arbetsmiljö verkar vi fortfarande vara långt därifrån.

Så återvinner du bläckpatroner och tonerkassetter

Det stora antalet utskrifter som görs förbrukar åtskilliga mängder bläckpatroner och tonerkassetter. Det säljs stora kvantiteter i Sverige varje år, och en stor andel av dem slängs direkt i soporna, vilket är ett tydligt tecken på att vi kan bli bättre på bläckpatron- och toneråtervinning. Överlag är vi duktiga på både källsortering och sopsortering i Sverige, men just när det gäller återvinning av toner och bläckpatroner finns det mycket att jobba på.

Återvinning av toner och bläckpatroner är en mycket enklare process än många kan tro och den här kortfattade guiden berättar, tillsammans med videon nedanför, allt du behöver veta.

Hur skiljer det sig laserskrivare från bläckstråleskrivare?

Det finns två typer av skrivare som vanligtvis används idag; bläckstråleskrivaren och laserskrivaren. De använder olika utskriftsmetoder och har därför olika typer av patroner. Det är emellertid lätt att återvinna båda sorterna.

Bläckpatroner

 • Används i bläckstråleskrivare.
 • Innehåller flytande bläck som vanligtvis absorberas av en svamp.
 • Bläck placeras direkt på pappret.
 • Fyra olika färgpatroner kombineras för att skapa alla färgnyanser.
 • Varje patron skriver ut ungefär 225 utskrifter.
 • Återvinningsprocessen av bläckpatroner innefattar oftast att skilja ut metallkomponenter och strimla plastdelar för att skapa nya material.

Tonerkassetter

 • Används i laserskrivare.
 • Innehåller magnetladdat färgat tonerpulver, ofta polyesterbaserat.
 • Pulvret smälts fast på pappret genom uppvärmning.
 • Varje tonerkassett räcker till flera tusen utskrifter.
 • På grund av att tonerkassetter har en mer komplex design än bläckpatroner innebär återvinningen ofta att man återanvänder gamla kassetter och delar.

Återvinning av bläckpatroner

Om ditt kontor har en växande hög med bläckpatroner som du inte vet vad du ska göra av följer här frågor och svar som bör besvara de flesta av dina funderingar.

Vem kan hjälpa mig med återvinning av toner och bläckpatroner?

Det finns företag som tar emot tomma bläckpatroner och toner för återvinning och påfyllning – du hittar dem lätt på nätet. I annat fall lämnar du in dem på kommunernas återvinningscentraler.

Här hittar du våra nyheter, tips och tricks, plus 100kr rabatt! Här hittar du våra nyheter, tips och tricks, plus 100kr rabatt! Prenumerera

Kostar återvinning av toner och bläckpatroner någonting?

Nej. Många återförsäljare hämtar dina använda bläckpatroner gratis, men ofta krävs det att du har ett visst antal patroner för att de ska komma och hämta dem. Det är också gratis att slänga sopor på kommunernas återvinningscentraler.

Får jag ett meddelande om kasseringstransport?

Vanligen lämnar de flesta företag som återvinner bläckpatroner gärna ett meddelande om kasseringstransport för din registrering.

Kan jag återvinna bläckpatroner för välgörenhet?

Ja. Ett flertal återförsäljare gör en donation till ditt valda ändamål för varje bläckpatron eller tonerkassett som du återvinner hos dem.

Du få ett mer städat kontor, ett grönare arbetssätt och chansen att skänka till välgörande ändamål.

Dags att fylla på bläckförrådet? Hitta typen som matchar din skrivare via vår bläck- och tonerguide.