Hur du väljer rätt skrivare för ditt småföretag
Köpguide

Hur du väljer rätt skrivare för ditt småföretag

I uppstartsrusningen glömmer småföretagare ibland bort hur viktigt det är att välja en pålitlig skrivare. Du kan förlora mycket pengar på att köpa en begagnad skrivare eller återanvända din gamla hemmaskrivare. De nya skrivarna – vare sig du väljer en mindre dyr bläckskrivare eller satsar på en laserskrivare – besparar dig inte bara tid och arbete; de kan även hjälpa dig att spara pengar. Här är några saker du bör tänka på när du väljer en skrivare för ditt småföretag.

Välj rätt skrivare till småföretaget

Laserskrivare

Det fanns en tid då laserskrivare var avsevärt dyrare än andra varianter, men lyckligtvis är skillnaden inte längre lika stor. Du kan välja bland ett stort urval modeller, inklusive färgskala och kapacitet för längre utskrivningar. Om du bara behöver en skrivare för korrespondens och fakturering kan du till och med komma undan med en kostnadseffektiv svartvit modell.

En laserskrivare kan vanligtvis skriva fler sidor per minut (PPM) än en bläckskrivare. Det beror på att en laserskrivare lägger toner på hela sidans bredd med en rullande trumma, medan bläckskrivare använder ett skrivarhuvud som måste åka fram och tillbaka över papperet. Bläcket behöver också torka, vilket tar längre tid.

Även om patroner för laserskrivare ofta är dyrare än patroner för bläckskrivare så jämnas kostnaden ut genom att de kan skriva ut flera sidor innan de behöver bytas ut. Antalet sidor som en patron kan skriva ut kallas sidkapacitet – om du tänker skriva ut mycket material så är det definitivt värt att jämföra sidkapacitet och toner- eller patronkostnader innan du väljer skrivare. Kostnaden för att byta ut patroner kommer trots allt bli högre än inköpspriset, så du bör se till att den maskin du väljer ger mervärde på lång sikt.

Bläckskrivare

De må ta längre tid till att skriva ut material, men bläckskrivare kan åstadkomma fantastiska resultat. Genom att kombinera rätt utskriftsinställningar på din dator med rätt papper, fotopapper eller färgat papper, kan du skapa utskrifter av professionell kvalitet för småpengar. Tänk bara på att utskrifter av högre kvalitet ofta använder mer bläck och att bläckpatroner skriver ut färre sidor innan de behöver bytas, så småpengarna kan komma att växa.

De här skrivarna är fantastiskt mångsidiga och kan allt från att skriva ut eleganta svartvita visitkort till högglansiga fotografier. Därför är de perfekta för småföretagare som behöver hålla extra koll på budgeten. Du kan välja bland ett urval av inbyggda funktioner, som pekskärmskontroller och trådlös internetanslutning. De är också mycket kompakta, vilket är bra när det är ont om kontorsutrymme.

För småföretagare som föredrar digitalt framför papperskopior kan bläckskrivare vara ett bättre alternativ. De kostar mindre än laserskrivare och deras patroner är mycket billigare. Det inte ett problem att bläckskrivare är mycket långsammare och deras patroner har lägre sidkapacitet om du bara behöver skriva ut material då och då. Tänk även på att bläckskrivarteknik förbättras konstant och dagens bläckskrivare är mycket effektivare än de var för bara några år sedan.

Allt-i-ett-skrivare

Många småföretagare förlitar sig på hårt arbetande personal som kan kombinera flera roller i företaget. På samma sätt kan en allt-i-ett-skrivare utföra uppgifter som ett antal maskiner vanligtvis gör separat. Den kan skriva ut, skanna, kopiera och faxa, och du kan välja mellan laser- och bläckmodeller.

Vissa allt-i-ett-skrivare, exempelvis Canon Maxify, har ännu fler funktioner, som dubbelsidiga utskrifter för att halvera dina papperskostnader, trådlös anslutning till din smartphone och ditt kontors nätverk, och till och med förmågan att skanna dokument och spara dem i molnet. Och även om de är något större än en vanlig skrivare så finns det inget tvivel om att de tar upp mindre utrymme än fyra separata maskiner.

När du köper en skrivare så är det viktigt att välja en som passar din verksamhet. Fundera på hur den kommer att användas, från hur mycket du lär skriva ut och huruvida du behöver full färgskala, molnbaserad skanning och fax-funktion. Tänk också på hur dina behov kan komma att ändras i framtiden – att tänka långsiktigt nu kan bespara dig en senare uppgradering.