Hur kreativitet kan boosta din affärsverksamhet enligt vetenskapen
Köpguide

Hur kreativitet kan boosta din affärsverksamhet enligt vetenskapen

Den här artikeln är en del av Allt Som Är Värt Att Skrivas Ut-kampanjen som syftar till att uppmuntra dig att skriva ut med kvalitet och inte i kvantitet, med Staples som din perfekta partner för alla dina utskriftsbehov.

Klockan är 16:00. Du har stirrat dig tokig på samma problem i en halvtimme. Du har just svept en kopp extra starkt kaffe och lösningen känns fortfarande irriterande långt bort. Du borde kanske stänga ner filen, gå bort från din dator och… färglägga? Prova det!

Ny forskning visar att aktiviteter som att rita och färglägga kan hjälpa dig att fokusera, komma på nya idéer och komma ihåg upp till 29 % mer information. Samtidigt visar en studie från The British Psychological Society att korta kreativa pauser under dagen kan ge trötta hjärnor en välbehövlig kick och lösa upp problematiska tankeknutar. En sådan time-out på fem minuter ger dig mycket mer än bara en paus från dokument och kalkylblad; det hjälper dig också att känna mer kontroll och få bättre översikt över uppgiften.

Så boostar du kreativiteten i din affärsverksamhet

Gör det mesta av din rast

Nästa gång du är nära bristningsgränsen, gör något kreativt snarare än att kolla dina konton på sociala medier eller köpa något från godisautomaten. Det är lättare att slappna av och få en fräsch överblick över problemen om du lämnar skrivbordet ett tag.

Lyssna på musik. Att koppla in hörlurarna minskar distraktioner och gör det enklare att koncentrera dig på en uppgift. Musik med snabb takt kan faktiskt hjälpa dig att bli lite snabbare när din deadline är nära.

Måla, rita eller färglägg. Konst är en fantastisk terapiform och kan minska utmattning vid repetitiva arbetssysslor. Även om du inte kan rita så kan Staples katalog med kreativ färgläggning ge dig ett skönt avbrott från vardagsslentrian. Måla bara inte utanför linjerna.

För dagbok. Att ha en arbetsdagbok där du kan skriva ner vad du har lyckats med, stryka över utförda uppgifter och göra en lista över saker du vill förbättra, kan ge dig en känsla av att få saker gjorda som hjälper till att bygga upp ditt självförtroende.

Träna hjärnan. Ta en paus för att lösa lite sudoku eller korsord. Det hjälper dig att få bättre tankeskärpa, förbättra dina problemlösningsfärdigheter och uppmuntra dig till att se saker på nya sätt.

Slappna av, skapa och innovera

Kreativa pauser hjälper oss att tänka på ett mer öppet och uppfinningsrikt sätt. Genom att använda den konstnärliga snarare än den analytiska delen av hjärnan får du ett nytt perspektiv på uppgifter, och det hjälper dig att komma på nya och bättre sätt att göra saker på – hemma, på jobbet eller på språng.

Så hur får du tid till att vara kreativ? Ett sätt är Pomodoro-metoden, som den framgångsrika författaren och entreprenören Francesco Cirillo tänkt ut. Den här tekniken låter dig dela upp stora uppgifter i mindre och mer lättlösta bitar. Metoden bygger på korta koncentrationssessioner som följs av pauser, vanligtvis inom ramen av 25 minuters arbete och 5 minuters paus. Om det låter lite för mycket så fann en rapport från Desktime att de mest produktiva människorna arbetar i 52 minuter och vilar sedan i 17 minuter. John Trougakos är docent på University of Toronto och menar att inget hindrar vår produktivitet så mycket som arbetsrelaterad stress: ”Att koppla av från arbete kan göra underverk för människors energi och tankeverksamhet.”  Han får stöd för denna teori genom en undersökning där 59 % av de tillfrågade menade att fler raster skulle göra dem nöjdare på jobbet. Så unna dig själv fem minuter av färgläggning, gör klart korsordet eller skriv en liten haiku-dikt. Att göra ”ingenting” i fem minuter kan vara den mest produktiva saken du gör på hela dagen. Ladda ner Staples kreativa färgläggningskatalog här.