Köpguide: Bläck och toner
Köpguide

Köpguide: Bläck och toner

När du funderar över vilken skrivare du ska köpa är det ett måste att utforska bläck och toner-området. Skrivarpatroner kan addera en rejäl slant till dina utskriftskostnader – ibland mer än skrivaren själv. Med så många tillgängliga alternativ (för att inte nämna fackspråk, serienummer och modeller), kan valet lätt kännas överväldigande.

Vilken är den bästa skrivaren vad gäller kostnad för bläck? Vad är skrivartoner? Vilken sorts skrivarbläck behöver jag? Och varför är skrivarbläck så dyrt? Om du undrar över de här frågorna kan vår guide till olika typer av bläckpatroner och tonerkassetter hjälpa dig att hitta den mest prisvärda skrivaren och det mest prisvärda bläcket för dina behov.

Köpguide till bläck och toner

Vad är skillnaden mellan toner och bläck?

SE-ink-table-SE

Det korta svaret är att bläck används till bläckstråleskrivare och toner används i laserskrivare. Den största skillnaden mellan de två är vad de är gjorda av – bläck är flytande, toner är ett pulver. Båda används för att skriva ut dokument och foton, men metoderna som används skiljer sig åt.

Vad är en bläckpatron?

I en bläckstråleskrivare är bläckpatronen den utbytbara delen som innehåller bläcket som används för att trycka bilder och text på papper. För att detta ska fungera är bläckpatronen placerad i skrivarhuvudet. I patronen finns flytande bläck som hålls inuti ett lufttätt folieutrymme täckt med små bläckmunstycken. Skrivarhuvudet flyttas fram och tillbaka över pappret och munstyckena droppar bläck på pappret för att skapa en utskrift.

Vilken kapacitet har en bläckpatron?

Kapaciteten i en bläckpatron mäts i hur många sidor den kan skriva ut innan den behöver fyllas på eller bytas ut. Alla bläckpatroner testas av Internationella standardiseringsorganisationen (ISO) för att testa konsumtionsnivån – tre mönster skrivs ut samtidigt på tre skrivare tills alla tre patroner har tagit slut. Ju högre kapacitet, desto fler sidor får du – patroner med hög kapacitet tenderar dock att vara dyrare.

Här hittar du våra  nyheter, tips och tricks, plus 100kr rabatt! Här hittar du våra nyheter, tips och tricks, plus 100kr rabatt! Prenumerera

Vad är en tonerkassett?

Även kallad lasertoner. Den här smarta kassetten överför tonerpulver (i form av en fin, torr blandning) på pappret genom elektriska laddningar. Laddningarna används för att placera bilder och text (eller vad du nu skriver ut) på specifika punkter på pappret. De laddade partiklarna smälts sedan ner på pappret genom upphettning som resulterar i skarpa utskrifter.

Vilken kapacitet har en tonerkassett?

Inte helt olikt bläckpatroner beror kapaciteten för en tonerkassett på antalet utskrifter som kan göras innan kassetten tar slut. Alla tonerkassetter är testade enligt kapacitetsstandarden ISO 19752, som ger ett exakt mått på hur många sidor du ska få ut av din kassett. Återigen, ju större kapacitet, desto fler utskrifter.

Toner eller bläckpatroner: vad är bäst för mig?

Så fort du har tagit del av baskunskaperna om tonerkassetter och bläckpatroner kan du börja jämföra andra områden. Båda typerna har olika fördelar beroende på hur du har tänkt använda dem. Beakta följande bläck- och toneraspekter när du ska välja vilken skrivare som passar dig och dina behov bäst.

Vilken skrivare som har mest prisvärt bläck beror på hur du har tänkt använda din skrivare. Om du skriver ut över 2,000 sidor per år kommer det mest prisvärda skrivarbläcket från en tonerkassett i en laserskrivare. De kan också skriva ut stora volymer på kort tid, vilket är perfekt för företag. Om du skriver ut många färgutskrifter gör å andra sidan en bläckstråleskrivare ett bättre jobb med att producera högkvalitativa bilder – då är det onödigt att köpa en dyr laserskrivare med toner.

Utöver valet mellan bläck och toner behöver du också välja huruvida du ska satsa på en återanvändbar patron eller inte. Skrivartillverkare erbjuder nu modeller där du istället för att byta ut din patron mot en ny, helt enkelt fyller på den gamla på speciella bläck- och tonerstationer – som till exempel Epson EcoTank.

Vad är billigare – bläck eller toner?

Att fastställa tonerkostnader, eller ta reda på vilken bläckpatron som är billigast, är avgörande när du ska använda en skrivare – om du inte gör din research kan bläcket kosta mer än själva skrivaren. Det finns några variationer bland bläckpatroner och tonerkassetter som du bör vara medveten om och samtliga har sina för- och nackdelar.

OEM

Kostnad – 5/5

Vad är det? En OEM (original equipment manufacturer) är helt enkelt en typ av märkespatron som är gjord av skrivartillverkaren. Tänk Epson, Canon, HP eller Lexmark.

Fördelar – hör till skrivaren, kvaliteten är därmed säkrad.

Nackdelar – kostnaden för att byta ut patronen kan ofta vara högre än skrivaren.

Kompatibel

Kostnad – 2/5

Vad är det? En generisk, märkesfri kassett som fungerar på samma sätt som en OEM-patron, men inte produceras av skrivartillverkaren. De bästa kompatibla bläckpatronerna är ISO 9001-certifierade – håll utkik efter det på förpackningen.

Fördelar – Sparar mycket pengar tack vare att den är märkesfri, bra för dagliga utskrifter.

Nackdelar – Bläckkvaliteten kan variera beroende på tillverkare.

Återanvänd

Kostnad – 3/5

Vad är det? Det mest hållbara utskriftsalternativet är återanvända bläckpatroner och tonerkassetter. De har servats, rengjorts, fyllts på och sedan renoverats med nya delar där det har behövts.

Fördelar – Billigare än märkespatroner.

Nackdelar – Tredjepartsbläck kan hålla varierande kvalitet beroende på tillverkare på grund av tvivelaktiga påfyllnadsmetoder. Leta efter säljare med hög kvalitet.

Som du kan se täcker ingen patron alla behov – och du kan nu ha landat i ett ännu större minfält än när du påbörjade din research. Med lite mer forskning kommer det snart att klarna huruvida det är bläck eller toner som gäller för dig. Här besvaras några av de vanligaste frågorna om skrivarbläck.

Hur hittar jag skrivare med de billigaste bläckpatronerna?

Som tur är har priset på skrivare sjunkit dramatiskt de senaste åren. Det är patronerna som ger de höga kostnaderna. Om du skriver ut högkvalitativa dokument hemma är bläckstråleskrivare det mest kostnadseffektiva alternativet – speciellt om du inte skriver ut regelbundet. För snabbhet, stora volymer och kostnadsreducering på lång sikt ska du satsa på laser.

Ett smart sätt att hålla bläckkostnaderna nere kan vara att köpa antingen en XL, XXL eller multiförpackningsprodukt. XL och XXL-patroner räcker till ett mycket större antal utskrifter än standardpatronen, medan en multiförpackning levereras som ett paket med olika typer av bläckpatroner (t.ex. svart och färg) till ett rabatterat pris jämfört med att köpa två separata.

För att få en uppfattning om vad som finns tillgängligt för dig kan du ta en titt på de tusentals bläckpatroner och tonerkassetter som erbjuds hos Staples. Om du redan har en skrivare kan du ange din skrivarinformation och matcha den med den bästa patronen för dina behov, till det lägsta priset.

Hur länge räcker en bläckpatron?

Det här skiljer sig från maskin till maskin och är svårt att svara på eftersom mängden bläck som används till varje utskrift varierar. Trots att det inte finns något definitivt svar kan du göra en ungefärlig uppskattning genom att beakta faktorer som storleken på patronen, skrivaren själv (tonerkassetter i laserskrivare håller längre än bläckpatroner i bläckstråleskrivare), vilken typ av patron (OEM, kompatibel, återanvänd) och hur väl du tar hand om din patron. Här ingår att hålla din patron nedåtvänd, hålla den borta från värme och ljus och att inte vara för hårdhänt när du placerar eller tar ut din bläckpatron ur skrivaren.

Hur länge håller oöppnade bläckpatroner?

Ju nyare bläckpatronen är, desto bättre. När den exponeras för luft och värme kan bläcket hårdna, så i genomsnitt håller en oöppnad bläckpatron i två till fem år. För återanvända patroner sjunker detta till ungefär ett år. Det här skiljer sig från det torra pulvret i en tonerkassett, som kan förvaras för evigt så länge den förvaras på en torr plats.

Vilket skrivarbläck behöver jag?

Det beror helt på vilken skrivare du har, hur mycket du skriver ut och vad du skriver ut. Kommer du att behöva utskrifter av toppkvalitet? Kommer du att skriva ut stora mängder varje dag? Kräver du supersnabba utskrifter? Och vad är din budget? Att ta reda på vad du har för krav kommer att hjälpa dig att bestämma om du ska satsa på bläck eller toner. Kolla in vår praktiska tabell (ovan) för att identifiera vilket som är det mest prisvärda skrivarbläcket för dig.

Hur bra är återanvända bläckpatroner?

Trots att de är återanvända och påfyllda görs kvalitetstester på varje återanvänd bläckpatron och tonerkassett för att försäkra att de erbjuder samma kvalitet som nya. Återanvända patroner är mer miljövänliga och ligger generellt sett mellan 10 och 20 % lägre i pris än en helt ny patron.

Är kompatibla bläckpatroner och tonerkassetter bra?

Ja – du kan förvänta dig en bra standard på utskrifterna från kompatibla bläckpatroner och tonerkassetter. Företagen som tillverkar dem är inte samma företag som tillverkar skrivarna och det ger två viktiga fördelar. Först och främst kan dessa patroner vara billigare än OEM-alternativ. Utöver det är de mer miljövänliga eftersom färre resurser krävs för att producera dem. Märkesvarianter tenderar dock att ge högre kvalitet på bläcket.

Som sammanfattning kan man säga att när det gäller att välja den bästa skrivaren för bläck, beror det helt på hur du använder din skrivare. Överväg varje aspekt av dina utskriftsvanor och behov innan du köper en skrivare så undviker du att kasta pengar i sjön genom att göra fel val. Så fort du har bestämt dig kan du ta en titt på vår bläck- och tonerguide för att hitta rätt sort för dig.