Fem saker du ska undvika att göra i köket på kontoret
Tips & Tricks

Fem saker du ska undvika att göra i köket på kontoret

Förutom den evigt tjatande kollegan och personen som aldrig kan hålla ordning på sitt skrivbord finns det många saker som kan orsaka irritation bland kontorsarbetare. Det finns framförallt en plats på kontoret som ofta ger upphov till debatter, uppmanande mail och arga lappar – köket.

Vi har tagit en titt på fem frustrerande saker som har med allt ifrån dålig hygien till äckliga lukter och kontorsförvaring att göra, och samlat ihop ett antal tips som kan råda bot på problemen och höja standarden i kontorsköket.

Det här ska du undvika att göra i köket på kontoret

Lämna kvar din mat i kylskåpet för länge

" width=

Att ställa in dagens matlåda i kylen är helt okej. Men att lämna den där i två veckor så att kollegorna utsätts för den ruttna lukten av mögel – det är inte okej.

Kylskåpet delas av alla på kontoret, så visa lite hänsyn och släng allt som du inte planerar att äta upp inom en rimlig tid. Det är viktigt för hygienen i kontorsköket. Det sista dina kollegor vill är att deras fräscha mat förvaras bredvid en grön macka (eller vad som tidigare varit en macka).

Du bör också tänka på hur mycket plats din lunch tar upp i kylskåpet. En eller två lådor är rimligt, men om du tar med dina veckoinköp plus några extra mellanmål kommer du garanterat att orsaka en del irritation bland kollegorna.

För att stoppa det här problemet i tid är det ett måste att införa etikettregler för kontorets kylskåp. Sätt upp lappar i köket och informera de anställda om att allt som finns kvar i kylen på fredag eftermiddag kommer att slängas om det inte är ordentligt märkt. Du kan till och med lägga fram några klisterlappar och en penna i köket så att det inte finns några ursäkter att inte märka upp sin mat.

Inte städa undan efter dig

" width=

Vare sig du har förberett din lunch, en kopp te eller satt på en kanna kaffe är det aldrig acceptabelt att inte städa upp efter dig. Ingen vill gå in i köket på kontoret och se spilld mjölk på bänken eller kaffesump i diskhon. Ännu värre är det om du sköljer av rester från din lunch och låter dem ligga kvar eller lämnar dina tepåsar i diskhon istället för i soporna.

Håll ordning i köket på kontoret genom att sätta upp städregler för arbetsplatsen, så att alla är med på noterna. Se också till att det finns disktrasor nära tillhands och att det finns flera soptunnor i närheten av kaffemaskinerna.

Skapa kaos med mikrovågsugnen

" width=

De där 20 minuterna i lunchrummet kan kännas som en fridfullhetens oas under stressiga dagar. Tills du upptäcker att någon lämnat sin svalnande mat i mikron och du får vänta lite för länge på din tur. Efter 10 minuter är vi få som inte blir irriterade och dina 20 minuter av lugn och ro förvandlas snabbt till en bägare som håller på att rinna över.

Detsamma gäller för de personer som tycker att det är en toppenbra idé att värma mat utan lock, eller de som väljer att värma på gårdagens fiskgryta och sprider en obeskrivlig lukt på hela kontoret.

Återigen kan en lösning på detta vara att inför etikettregler för köket på kontoret. Visst ska man få använda mikrovågsugnen, men på ett respektfullt och korrekt sätt som inte stör.

Ta mat som inte är din

" width=

Visst ser den där tårtbiten lockande ut framåt tretiden, och visst kan det vara svårt att motstå den där svalkande smoothien, men om du tar något som inte är ditt ur kylskåpet kan du bli orsaken till ett kontorsbråk.

De flesta av oss har skrattat åt virala bilder på arga lappar om matstölder på kontor. Men i verkliga livet är det inte så kul att upptäcka att någon annan har avnjutit dina godsaker.

Om du tillhör offren kan det vara dags att börja märka din mat i kylskåpet på kontoret. Då är det plötsligt inte längre en anonym pizza-slice, vilket gör den svårare för mattjuvarna att stjäla. Annars är det som sagt bra att hålla ordning med hjälp av köksregler på kontoret och strukturera organiseringen av köket på kontoret.

Lämna disk

" width=

I slutet av arbetsdagen förväntas du ofta ta med dig dina använda kaffekoppar och dricksglas till köket så att de kan diskas.

Men om du tror att du gör en god gärning när du ställer in din kopp i den redan överfulla diskmaskinen tror du fel. Om du ser att den är full gör du bäst i att ställa din disk på diskbänken så att den är redo inför nästa laddning. Detsamma gäller för tallrikar, skålar och bestick – undvik bara att samla det på ditt skrivbord.

Om du jobbar på ett diskmaskinsfritt kontor kan du inte bara ställa disken i en hög på diskbänken. Här gäller det att hitta en organisering av köket på kontoret som fungerar. Det är allas ansvar att se till att deras förbrukade porslin blir rengjort och ställs in i skåpen. Den där intorkade soppskålen som har stått på bänken i fyra dagar är inte trevlig för någon att titta på och tyder bara på ren lättja. Det är viktigt att alla tar sin del av bördan för att hålla rent.

Etikettregler för kontorets kök är en viktig del av livet på jobbet och något som borde ses över för att göra användningen av allmänna utrymmen så smidig som möjligt.