Skapa en ergonomisk arbetsplats
Tips & Tricks

Skapa en ergonomisk arbetsplats

Eftermiddagsslummern – något alla som jobbar på kontor har varit med om då och då. Trots en otroligt produktiv morgon slukar du den där enorma mackan till lunch, eller en fjärde och femte kaka till eftermiddagsfikan, och plötsligt känns ögonlocken tunga som bly och du kan bara tänka på att ta en tupplur. Känns det igen? Du är inte ensam, men det finns sätt att hålla tupplursbehovet på avstånd och köra på under eftermiddagen – med hjälp av smart ergonomi.

En miljö som uppmuntrar till produktivitet, och gör dig och dina kollegor så bekväma som möjligt, är grundtankarna när du skapar en ergonomisk arbetsplats. Att se till så att personalen har en bekväm arbetsplats kan även hjälpa till att minska dina kostnader, då det drar ner risken för skador som orsakas av dålig hållning, till exempel led- och muskelvärk. Detta kan därför också minska antalet kompensationsanmälningar på grund av arbetsrelaterade skador.

Risken att din personal lider av dessa skador kan minskas enkelt genom att investera i diverse produkter och utrustningar, allt från handledsstöd för tangentbord, ergonomiska stolar, headsets och till datorställ.

Byt ut smärta mot smarta saker

Om dina kontorsmöbler inte är ergonomiskt utformade kan själva kontorslandskapet leda till demoralisering av din personal. Det tär inte bara på dem fysiskt, i och med dålig hållning och jobbiga verktyg som inte är användarvänliga; utan den trista miljön kan faktiskt rubba deras koncentration då de önskar att de vore någon annanstans.

Till exempel: en anställd håller på att skriva ihop en viktig rapport för en kundpresentation – om personen sitter och kisar för att se på en datorskärm av dålig standard medan den också sitter obekvämt i en stol med hårt ryggstöd, tror du verkligen den anställde kommer att kunna prestera till max? En skärm med mindre skarpt sken och en stol med mjukt ryggstöd ger lite mer komfort och ökar produktiviteten.

Att skapa en bekväm arbetsmiljö för dina anställda gör dem också mer nöjda med sina jobb och sina roller på företaget, då de känner sig viktiga och sedda. Nöjdare anställda ger en mer produktiv arbetsstyrka. Genom att byta till en lättmanövrerad arbetsmiljö, där allt finns inom bekvämt avstånd och kräver färre rörelser för att utföra uppgifterna, blir slutresultatet mycket mer kvalitativt. Ju högre arbetsmoral, desto bättre engagemang och desto högre standard.

Fem tips för enkel ergonomi

Med så många snabba och enkla sätt att skapa en mer ergonomiskt utformad arbetsmiljö på ditt kontor så är det dags att se till att din arbetsstyrka får ut så mycket produktivitet och effektivitet som möjligt av arbetsdagarna. Här är några tips på bra vanor som du kan börja implementera redan nu för att hjälpa din personal att få mer energi under de tunga eftermiddagarna!

Rak i ryggen! ­– Om du märker att någon av dina anställda sitter dåligt i sin stol, påminn dem om att sitta rakt och kanske till och med använda ett extra ryggstöd. Genom att belasta ländryggen i onödan kan leda till oerhörda skador, så sitt rak i ryggen. Bra hållning förebygger inte bara skador och kronisk värk, det hjälper dig också att koncentrera dig under en längre tid.

Rulla fram – Istället för att sitta långt från ditt skrivbord, så att du måste sträcka dig efter kaffekoppen eller viktiga papper, är det bättre att sitta nära allt du behöver. Då slipper du trötta ut dina muskler och leder.

Stöd armarna –  En grundregel i god arbetsergonomi är att ha armstöden i rätt höjd, då de inte bara stödjer armbågarna utan hela kroppen.

Håll koll på synen – Håll ett lämpligt avstånd från dig själv och din datorskärm, och finjustera kontrasten och skärpan så att den är som du vill ha den. Använd bländskyddsprodukter så att texten blir mer lättläst och du slipper anstränga dina ögon.

Titta långt bort – För att vidare hjälpa dina ögon kan du fästa blicken på något fem meter bort var tjugonde minut i tjugo sekunder.

Det är enkelt – friskare och nöjdare anställda leder till bättre engagemang i arbetsuppgifter och höjer din personals produktivitetsnivå. Att skapa en ergonomisk arbetsmiljö gynnar inte bara din personal, utan hela din verksamhet.