Ergonomiska skrivdon: Skriv utan värk
Tips & Tricks

Ergonomiska skrivdon: Skriv utan värk

Vi svenskar sitter ner i snitt 7–8 timmar per dag. Stillasittandet kan ha en negativ effekt på vår fysiska hälsa. Man kan mildra denna negativa effekt genom att använda ergonomiska skrivbord, men våra handleder och händer glöms ofta bort.

Skriv utan värk med ergonomiska skrivdon

Att använda tangentbordet framför datorn i flera timmar, eller sitta i ett möte och skriva anteckningar, kan utan rätt stöd leda till smärta i händer och handleder. Om man inte aktar sig kan det i längden leda till problem som karpaltunnelsyndrom eller förslitningsskador.

Vi har sammanställt information om hur du kan minska smärta och värk som kan uppstå när du skriver länge på datorn eller för hand.

Här hittar du våra  nyheter, tips och tricks, plus 100kr rabatt! Här hittar du våra nyheter, tips och tricks, plus 100kr rabatt! Prenumerera

Hur man minskar värk i handleden när man skriver

Handledssmärta kan vara problematiskt på jobbet, eftersom den ständiga belastningen kan göra det svårt att skriva effektivt. Det finns dock några förändringar du kan göra för att hamna i rätt ställning med armar och händer, vilket kan bidra till att minska ansträngningen.

Försök att alltid hålla handlederna i linje med underarmarna och lyft inte upp dem när du skriver. Försök att inte sväva över tangenterna, eftersom det belastar handlederna onödigt mycket. För att undvika värk i händerna och fingrarna bör du undvika att trycka ner knapparna på tangentbordet för hårt.

Ett handledsstöd kan vara ett bra hjälpmedel när du arbetar – lägg det helt enkelt framför ditt tangentbord. Ett ergonomiskt tangentbord främjar dina handleders naturliga läge. Du kan också använda ett sluttande skrivbord när du skriver, eller en laptophållare som hjälper dig att hålla axlar och armbågar i rätt skrivposition.

Håller jag pennan rätt?

Om du skriver mycket för hand kan skrivkramp i handen bli ett problem. Det kan uppstå av en mängd olika anledningar, som dålig hållning eller att du håller i pennan på fel sätt. Att hålla pennan för hårt kan dessutom leda till handledssmärta och värk i fingrarna, så att lära dig (eller lära om) hur du ska hålla i pennan kommer att gynna dig.

Välj alltid en penna som känns bekväm att hålla i och som skriver lätt. Håll inte i pennan för hårt och använd hela armen när du skriver – inte bara fingrarna. Handen bör alltid vara rak och pappret bör alltid ligga på bekvämt avstånd framför dig. Du ska inte behöva sträcka dig eller anstränga dig på något sätt. Se också till att ditt skrivbord är ergonomiskt rätt för dig – oavsett om du jobbar vid en ståplats eller en sittplats. En specialutformad ergonomisk penna kan hjälpa till att minska påfrestningen och lätta på spänningarna när du skriver för hand under en längre tid.

Vilka stretchövningar kan hjälpa till att minska smärta i handled och fingrar?

Om du har suttit framför datorn eller skrivit för hand ett tag kan du försöka göra några enkla övningar som hjälper dig att stretcha ut händerna och handlederna. Skaka händerna och vrid handlederna. Det ökar blodcirkulationen och kan göra att du undviker kramp i händerna.

Se även till att sträcka ut resten av kroppen. Det är viktigt för att undvika andra kontorsrelaterade krämpor.

Genom att lära dig rätt skrivteknik, som rätt vinkel på handlederna vid tangentbordet och hur du ska hålla i pennan, kan du enkelt undvika onödig belastning och ovälkommen värk.