Hur man är ekonomisk med sina utskrifter och sparar på bläck
Tips & Tricks

Hur man är ekonomisk med sina utskrifter och sparar på bläck

Det går inte förneka att det är dyrt att byta bläck och toner på kontorets skrivare. Eftersom bläck är nödvändigt på kontoret är det klokt att försöka använda det så ekonomiskt som möjligt.

Så blir du ekonomisk med utskrifter och bläck

Det finns flera, både enkla och logiska, sätt att göra detta på. Den här guiden ger dig tips och svarar på frågor som kan tänkas dyka upp.

Varför är skrivarbläck så dyrt?

Skrivartillverkarna säger att det satsas mycket på forskning och utveckling för att hitta en substans som hålla de väldigt höga temperaturerna stabila och dels klarar att träffa precis rätt på pappret och därefter torka direkt. Detta leder till höga kostnader.

Vilka skrivare är billigast i drift?

De ekonomiska tankarna bakom skrivartillverkarnas prissättning är inte direkt ogenomtänkta. Köper du en billig maskin går det ofta åt mycket dyrt bläck, så att tillverkarna gör vinst på det istället. Så ironiskt nog är det ofta det dyrare valet av skrivare som blir mest ekonomiskt i längden, eftersom de använder bläcket mer effektivt. Det finns två huvudsakliga typer av skrivare som du behöver välja mellan – bläckstråleskrivare eller laserskrivare. Här kan du se en jämförelse mellan dem vad gäller kostnad, snabbhet och effektivitet.

SE-how-to-be-an-economical-printer-SE Här hittar du våra nyheter, tips och tricks, plus 100kr rabatt! Här hittar du våra nyheter, tips och tricks, plus 100kr rabatt! Prenumerera

Hur länge håller oöppnade bläckpatroner?

Det kan vara lockande att köpa på sig ett lager bläckpatroner vid priserbjudanden. Men om du tittar närmare på förpackningen har de ofta ett bäst före-datum, och det är också samma tid som garantin för patronen brukar gå ut. Normalt sett håller en bläckpatron i 18–24 månader från tillverkningsdatum.

Hur länge räcker bläckpatroner?

Det beror på så många faktorer att frågan är nästan lika svår att svara på som hur mycket skrivarbläck kostar. Det finns inget säkert svar på frågan, men nedan följer några aspekter att tänka på:

 • Storleken på bläckpatronen – i teorin gäller ju större bläckpatron, desto längre räcker
 • Hur effektiv din skrivare är – om din skrivare ofta täpps igen, kommer den att använda mer bläck. Håll den ren så får du fler utskrifter per bläckpatron.
 • Hur ofta du skriver ut – det är helt enkelt så att ju mer du skriver ut, desto snabbare tar bläcket slut.
 • Vilken typ av utskrifter (t.ex. text/mycket bilder) – du kommer med stor sannolikhet att förbruka mer bläck om din skrivare ofta används för utskrifter av bilder.
 • Vilken typ av patron (bläck eller toner) – tonerkassett kommer att räcka mycket längre än en bläckpatron, så tänk på det när du väljer vilken skrivare du ska köpa.

Hur man får skrivarbläck att räcka längre

 • Välj enkla typsnitt: det går åt mer bläck om du skriver ut text i ett mer komplext typsnitt. Håll texten liten och tunn för att spara på bläcket – Arial och New Courier är två av de bästa typsnitten. Välj storlek 12 eller mindre.
 • Korrekturläs till perfektion: korrekturläs några gånger när du är färdig med dokumentet innan du skriver ut. På så sätt kanske du kan bli av med onödiga textstycken och spara på bläcket när du skriver ut.
 • Rengör skrivaren: att rengöra skrivaren kan få bläcket att räcka längre. Använd en bomullspinne för att ta bort potentiella tilltäppningar så att bläcket får ett bättre flöde och inte stelnar.
 • Ändra skrivarinställningarna: du kan spara på bläcket på lång sikt genom att ändra skrivarinställningarna manuellt. Välj att skriva ut i gråskala, ha flera sidor på samma pappersark eller ändra till utkastkvalitet.

Hur man förvarar bläckpatroner

Det finns några saker du behöver tänka på för att hålla livslängden på dina bläckpatroner så lång som möjligt.

 1. Förvara inte bläckpatronerna i direkt solljus – välj ett skåp eller ett annan mörk plats bort från fönster.
 2. Välj en mörk och torr plats med en temperatur på under 29 grader.
 3. Förvara dem alltid i upprätt läge.
 4. Håll dem utom räckhåll för barn

Hur man skriver ut dubbelsidigt

Många skrivare erbjuder dubbelsidiga utskrifter och så här skriver du ut på båda sidor.

 1. Färdigställ ditt dokument och se till att det är redo att skrivas ut.
 2. Välj ”Skriv ut” i menyn.
 3. I skrivarinställningarna väljer du ”Sidor” och ”Skriv ut på båda sidor”.
 4. Klicka på ”Skriv ut”.

Hur man ändrar storlek på en sida

Att skriva ut flera dokument på samma pappersark sparar också på bläcket.

 1. Färdigställ ditt dokument och se till att det är redo att skrivas ut.
 2. Välj ”Skriv ut” i menyn.
 3. I skrivarinställningarna väljer du ”Sidor per utskrift”. I rullgardinsmenyn väljer du antal sidor du vill visa per ark.
 4. Klicka på ”Skriv ut”.

Behöver jag byta ut bläckpatronen så fort bläcknivån är låg?

Nej. När varningslampan för bläcknivån börjar lysa är det ofta 30% av kapaciteten kvar. Fortsätt att använda bläckpatronen tills bläcket tar slut. Det är också väldigt viktigt att du byter ut din bläckpatron mot rätt sort och vår bläck- och tonerguide kan hjälpa dig.

Som du förstår finns det flera sätt att bli mer ekonomisk med sina utskrifter och första steget på vägen är att köpa rätt sorts bläck.