Måste-ha-produkter för en hälsosammare arbetsplats
Tips & Tricks

Måste-ha-produkter för en hälsosammare arbetsplats

Utöver de sedvanliga kontorstiderna är vi många som äter, socialiserar och till och med sover på våra kontor. Med tanke på hur mycket tid som tillbringas på arbetsplatsen är det inte konstigt att det påverkar vårt välmående och ibland resulterar i allt från sjukdagar till arbetsplatsskador. Hygienregler på jobbet spelar därför en viktig roll när det kommer till att hålla de anställda både glada och friska.

Att ha en hygienpolicy på kontoret är en bra början. Genom att definiera vad som är god hygien på jobbet och ha tydliga riktlinjer kan kontoret bli en tryggare och säkrare plats. Se till att erbjuda dina anställda de produkter som krävs för att hålla rent och snyggt, så att hygienen hamnar på topp.

Lista över måste-ha-produkter för en hälsosammare arbetsplats

Här är några saker du bör bygga upp ett förråd av på kontoret för att dina anställda ska fortsätta vara friska och glada:

Pappershanddukar

SE-healthier-workplace-paper-towel

Att ha tillräckligt med pappershanddukar på kontoret innebär att minsta lilla droppe snabbt kan torkas upp. Spill på golvet kan orsaka olyckor så det är alltid bra att ha pappershanddukar nära till hands och framhålla hur viktigt det är att alla torkar upp efter sig.

Större spill och pågående läckor kan leda till att mögel bildas om det inte upptäcks i tid och hanteras på ett effektivt sätt. Att hålla koll på detta och hålla sin kunskap om bakterier uppdaterad är viktigt eftersom mögel kan leda till allergier och infektioner hos personalen. Med andra ord är det alltid värt att rapportera större spill och läckage till kontorschefen för att bibehålla en god kontorshygien.

Desinficerande rengöringssprayer

SE-healthier-workplace-disinfectant

Att hålla rent på kontoret är viktigt för att arbetsplatshygienen ska vara på topp – tangentbord, telefoner och ytor kan vara riktiga bakteriehärdar. Dessutom äter vissa kontorsarbetare ibland lunch vid skrivbordet, ovetandes om hur mycket bakterier som faktiskt samlas där. På ett smutsigt skrivbord vet man aldrig hur länge bakterier lever. Om du knappar på ditt tangentbord, pratar i telefon eller går igenom anteckningar samtidigt som du äter är det inte helt omöjligt att bakterierna följer med maten in i munnen.

Rengöringssprayer och desinfektionsmedel bör finnas tillgängligt för att eliminera orenheter från smutsiga skrivbord, och gärna trasor som passar att torka av telefoner och datormöss med. Att förklara och förespråka varför hygien är viktigt i såväl allmänna utrymmen som vid de individuella skrivborden kommer att hjälpa till att hålla arbetsgruppen frisk.

Första hjälpen-kit

SE-healthier-workplace-first-aid-kit

Även de minsta såren behöver behandlas för att undvika allvarliga problem. Se till att alla, inte bara skyddsombudet, på kontoret känner till var Första hjälpen-kitet finns och uppdatera dig ofta om vad som behöver fyllas på samt om något utgångsdatum på mediciner och vätskor har passerat.

En bok där du loggar arbetsplatsolyckor kan också vara bra att ha för aktuell dokumentation.

Antibakteriell handgel

SE-healthier-workplace-hand-gel

Ett stort antal arbetsdagar tappas varje år på grund av skada eller sjukdom. Med tanke på hur mycket hosta, förkylningar och andra sjukdomar som vandrar genom korridorerna på jobbet varje dag är hygienregler för kontoret ett måste. Till exempel bör riktlinjer för att tvätta händerna vara väldigt tydliga och varje anställd bör veta varför det är viktigt att tvätta händerna.

Handdesinfektionsmedel kan användas för att på ett relativt enkelt sätt hålla bakterierna i schack. Genom att placera ut pumpar på olika delar av kontoret uppmuntras de anställda att tvätta händerna och hålla dem rena. Sätt också gärna upp en guide till hur man tvättar händerna på toaletter och i kök för att uppmuntra till ett fräschare och hälsosammare kontor.

Klädhängare

SE-healthier-workplace-coat-stand

Att hålla korridorerna fria från ytterkläder, väskor och paraplyer är ett effektivt sätt att minska risken för skador under arbetsdagen. Det är lätt att bli distraherad av olika saker när man går omkring på kontoret och innan man vet ordet av kan man snubbla till på grund av en tillsynes ofarlig ytterrock som hamnat lite på sniskan eller axelremmen från en väska som fallit ner. Om du sätter upp klädhängare på några ställen på kontoret kan de anställda hänga upp sina kläder och accessoarer och därmed hålla dem ur vägen.

Detsamma gäller för lösa kablar som ligger på golvet. Organisera dem och täck dem gärna för att undvika olyckor.

Sophantering

SE-healthier-workplace-bin

Ett annat uppenbart sätt att hålla bakterier borta är att slänga skräp, oavsett om det är apelsinskal, gamla papper eller förpackningsmaterial. Det kräver dock att du har papperskorgar utplacerade på lättillgängligt avstånd från skrivborden och i allmänna utrymmen för att uppmuntra personalen att slänga allt de inte behöver.

Se till att soporna töms i slutet av varje arbetsdag för att undvika otrevlig lukt dagen därpå.

Oavsett om du gör en liten eller stor förändring finns det mycket du kan göra för att ditt kontor ska bli både gladare och hälsosammare.