Påverkar varmt väder produktiviteten?
Tips & Tricks

Påverkar varmt väder produktiviteten?

Sambandet mellan produktivitet och temperatur är känt sedan länge, så det kommer kanske inte som någon överraskning att anställdas produktivitet kan minska avsevärt vid varmare väder. Studier visar att varmt väder kan minska produktiveten med upp till 20%, vilket betyder att många företag upplever en minskad produktion under sommarperioden.

För att undvika detta behöver du anpassa arbetsmiljön på kontoret så att de anställda kan hantera värmen bättre och känna sig mer bekväma. Det finns flera faktorer som kan påverka arbetsmoralen under de varma månaderna, så det är viktigt att känna till dem och prioritera utifrån det.

Så påverkar varmt väder produktiviteten

För varmt eller för kallt?" width=

När det varma vädret kommer blir temperaturen på kontoret ofta ett hett ämne. 80% av alla kontorsarbetare klagar på arbetsplatsens temperatur och olägenheten kan ha en negativ effekt på produktiviteten.

Luftkonditionering kan bli ett omstritt problem. Om den är för hög kommer folk att klaga på att det är för kallt på jobbet och om den är för låg kommer de att klaga på att det är för varmt. Det kan vara svårt att hitta en idealisk temperatur för arbetsplatsen eftersom preferenser är individuella.

Vid kontorsarbete sägs det att den optimala temperaturen inomhus bör vara mellan 20–24 grader. Detta bör även vara den högsta tillåtna temperaturen på din arbetsplats. Ställ in temperaturen och uppmana de anställda att lämna luftkonditioneringsinställningarna ifred så länge de inte verkligen behöver ändras. Du kan också ställa fram några små fläktar på kontoret som de anställda kan använda om de känner sig överhettade.

Vad ska man ha på sig?" width=

Anställda med strikt klädkod känner sig mer obekväma i värmen och tenderar att sällan jobba över, enligt undersökningar. Samma grupp är också mer benägen att bråka om temperaturen på kontoret.

Att införa en mer avslappnad klädkod under sommarmånaderna kan vara ett enkelt sätt att få anställda att känna sig mer bekväma och öka deras effektivitet.

Genom att byta ut kavajen och slipsen mot en tunn skjorta kan värmen hanteras bättre. Undersökningen visade nämligen att 56% av de som hade en mer avslappnad klädkod kände sig bekväma under sommaren. Kombinera detta med att ha en rekommenderad temperatur för arbetsplatsen på strax över 20 grader, så blir effekten ännu större.

Bör arbetstiderna ändras?" width=

Med tanke på att produktiviteten går ner under sommaren kan det låta som en dålig idé att korta ner arbetsdagarna. Men faktum är att du genom att minska arbetstiden kan öka produktiviteten.

Oavsett om det handlar om att jobba lite längre måndag – torsdag för att kunna gå hem tidigare på fredagar eller om möjligheten att jobba hemifrån en dag i veckan ges, kan speciella sommararbetstider ha en positiv inverkan på arbetsmiljön. Flexibla tider kan öka arbetsmoralen hos de anställda eftersom de känner sig uppskattade och belönade för sitt hårda arbete.

Drick mer vatten" width=

För att undvika att produktiviteten minskar under sommaren bör du uppmuntra dina anställda att dricka mer vatten. En bra vätskebalans är viktigt när man arbetar, särskilt när det är varmt, eftersom uttorkning kan göra det svårt att koncentrera sig.

Det rekommenderade dagliga intaget av vatten varierar. Experter säger att man en vanlig dag behöver dricka cirka 1,5–2 liter, men om du jobbar i en varm miljö kan du behöva upp till 4 liter. Placera några vattenstationer nära skrivborden och i lunchrummen för att underlätta för de anställda att hålla sig på en bra nivå.

Varmt väder kan påverka anställdas produktivitet, men genom några enkla steg kan du höja arbetsmoralen och få dem att jobba hårt även under de hetare månaderna.